Nieuwe Kerk Delft: elke armatuur op de juiste plek

  • Lees ook: Schouwburg Kunstmin klaar voor grotere producties

Na een paar jaar van restauratie en uitbreiding kunnen bezoekers de Nieuwe Kerk in Delft straks in een ander licht zien. Nieuwe armaturen met ledlicht, geprogrammeerd volgens een professioneel lichtplan, laten het interieur van deze imposante kerk nog beter tot zijn recht komen. Er werden zelfs alpinisten ingeschakeld om de armaturen in de nok te bevestigen.

Al zo’n 600 jaar siert de Nieuwe Kerk het marktplein van Delft en in die jaren is zijn uiterlijk vaak veranderd. De afgelopen jaren kreeg de kerk door een restauratie en uitbreiding opnieuw een ander aanzien. Ook de installaties zijn vernieuwd. Zo kwam er vloerverwarming onder de natuurstenen vloer zodat de kerkgangers niet meer rillend in de bank zitten. De verouderde verwarmingsketels zijn vervangen door een modern luchtverwarmingssysteem.

Verlichting op grote hoogte

De E-installaties in de kerk, waaronder de installatie van de nieuwe ledverlichting, zijn het werk van SPIE Nederland. Eigenlijk kreeg Alewijnse Delft de opdracht in oktober 2016, maar kort daarop werd dit bedrijf overgenomen door SPIE. ‘Bij de installatie van verlichting in deze kerk, zit de uitdaging in de hoogte’, vertelt projectleider Han van den Bosch. ‘Vanwege de al aangelegde vloerverwarming konden er geen hoogwerkers worden ingezet. Het gewicht is te zwaar voor de vloer.’ Industriële klimmers van Height Specialists hebben daarom alle armaturen netjes op de juiste plek gehangen.

‘Alleen nog maar vast klikken’

Het was een spectaculair gezicht. Met een speciale katapult zijn kabels en touwen om de hoge balken in de kerk geschoten. Zo konden de industriële klimmers het plafond bereiken. De meesten van hen hebben wel een technische achtergrond, maar specifieke elektrotechnische kennis was geen vereiste. Van den Bosch: ‘We hebben alles goed voorbereid. Vanaf de zolder van de kerk konden we de bekabeling op de balken laten zakken. Aan de armaturen hebben we stekkertjes bevestigd, zodat de klimmers ze alleen nog maar vast hoefden te klikken.’

Programmeren volgens een lichtplan

Voor de plaats van de verlichting en de juiste programmering werkten de installateurs volgens een lichtplan dat is ontworpen door de lichtarchitecten Hoebink en Daniëls. Het DALI lichtmanagementsysteem werd geleverd van Helvar. Vanwege de vele activiteiten die in de Nieuwe Kerk georganiseerd worden, is ervoor gekozen om de verlichting te schakelen per soort armatuur, per sectie en zelfs per armatuur.

Via een touchscreen en een iPad kan de gebruiker een bepaalde sectie in de kerk selecteren op een plattegrond. Vervolgens kan hij in deze sectie een complete verlichtingsgroep bedienen of een individueel armatuur. Op hetzelfde scherm kan de gebruiker ook de deursignaleringen en camerabeelden weergeven, zodat hij makkelijk het overzicht houdt van de situatie in de kerk.

Helvar touchscreen Nieuwe Kerk Delft


Overige E-installaties Nieuwe Kerk

SPIE verzorgde ook een compleet nieuwe geluidsinstallatie, een nieuw inbraakalarm, een nieuwe telefooncentrale en een data-installatie. Verder moderniseerden de installateurs de brand- en ontruimingsinstallatie en brachten ze nieuwe vloerdozen aan met aansluitingen voor catering. Door alle nieuwe E-installaties is de kerk weer up-to-date en beter geschikt voor uiteenlopende activiteiten. En of er nu een bruiloft is of een begrafenis, een concert of een eredienst, voor elke situatie is er een unieke belichting.

Meer technische details leest u in een uitgebreider artikel in vakblad E&I.

Techniek Nederland
Techniek Nederland
Adres: Bredewater 20, 2715 CA Zoetermeer
Website: https://www.technieknederland.nl/home
Social media: