Verticaal ‘prefabben’ met puzzelstukken van 14 meter

Verticaal ‘prefabben’ met puzzelstukken van 14 meter

  • Lees ook: Alleen maar groene energie voor DC Lidl

In het hart van Groningen verrijst het nieuwe icoon van de stad: het Groninger Forum. Twee verticale betonkernen bevatten de ‘slagaders’ van de installaties; kilometers aan buizen voor elektra, water, lucht en riolering die aftakken naar de verdiepingen. BAM Bouw & Techniek paste hier voor het eerst een innovatieve prefab-methode toe: het bedrijf maakte installatiekooien waarin alle leidingen al zijn voorgemonteerd. Vervolgens hees het de puzzelstukken van 14×2,5 m kant-en-klaar in de betonkernen.

‘Prefabben’ is niet nieuw in de installatietechniek. Maar meestal gaat het om horizontale modules voor de plafonds op de verdiepingen, die men op de bouwplaats nog wel moet bevestigen. Alle aftakkingen van de hoofdleidingen komen in dat geval in modules aan op de bouw. Bij het Groninger Forum voerde BAM Bouw & Techniek ook het verticale, centrale buizensysteem prefab uit en kwam er op de bouwplaats geen schroefje meer aan te pas.

In metalen kooien van 14 m lang en 2,5 m breed zijn alle leidingen al kant-en-klaar gemonteerd. De kabelgoten, de luchtkanalen, de sprinkler- en de cv-leidingen, de transportleidingen van de warmte-koudeopslag naar de technische ruimte; alles loopt door deze hoofdslagaders om vervolgens af te takken naar de verdiepingen. Met een hijskraan zijn de mega-puzzelstukken in de schachten geplaatst. Als een Ikea-bouwpakket, zo simpel.

Doorwerken tijdens bouwstop

De innovatieve prefab-methode is bedacht toen het werk tijdelijk stil lag om te onderzoeken of het gebouw voldoende aardbeving-proof was. De handen van de uitvoerders en monteurs jeukten. Ze wilden verder. Met het concept van de installatiekooien kon dat. Monteurs konden in een loods aan de rand van de stad de leidingen al verbinden, isoleren en in de kooi bevestigen. Bovendien een stuk sneller en veiliger dan wanneer ze dat op locatie in de schachten hadden moeten doen.

Schacht Groninger Forum

Het prefab-installeren biedt ook nog eens meer ‘lucht’ op het werk. Er zijn minder monteurs en materialen nodig op het project, waar het al een drukte van jewelste is door de vele disciplines die er aan het werk zijn.

Geen eendagsvlieg uit nood

Misschien wel het belangrijkste is dat de leidingconstructie er kwalitatief op vooruit gaat. Want de verbindingen tussen de leidingen zelf en tussen de leidingen en de schachtconstructie zijn onder betere werkomstandigheden gemaakt. Het horizontaal monteren van verticale prefab-installaties is voor BAM geen eendagsvlieg uit nood. Het bedrijf ziet in deze installatiemethode kansen voor grote projecten in meerdere bouwlagen. Voorwaarde is wel dat er een 3D-bouwmodel aan ten grondslag ligt. Zo is op de millimeter nauwkeurig de afmetingen van de kooien en de schachten te bepalen.

Wat zijn de voordelen van voorfabriceren in verticale kooien? En waar moet je op letten? Henk Broekmans van BAM legt het uit:

Foto’s bij dit artikel: Henk Broekmans.

BAM Bouw en Techniek
BAM Bouw en Techniek
Adres: Runnenburg 13, 3981 AZ Bunnik
Website: www.bambouwentechniek.nl/
Social media: