Veiliger en efficiënt zonnepanelen inspecteren met drones

Veiliger en efficiënt zonnepanelen inspecteren met drones

  • Lees ook: ‘Met een AR-bril wordt verborgen techniek zichtbaar’

Drones nemen meer en meer hun intrede in de wereld. Niet alleen bij de consument, maar ook binnen de bouw- en installatiebranche. Voor de inspectie van zonnepanelen zou het dagelijkse praktijk kunnen worden. Een drone spoort namelijk gemakkelijk defecten op. Wie weet behoort plaatsing van zonnepanelen in de toekomst zelfs ook wel tot de mogelijkheden.

Installatieprofessionals die op hoogte werken (alles boven de 2,5 m) hebben te maken met een aantal regels en voorschriften. Zo is alleen werken niet toegestaan en is collectieve beveiliging nodig als zij langer dan drie uur op een hellend vlak werken. Ook mogen ladders niet worden gebruikt als transportmiddel om zonnepanelen naar het dak te vervoeren.

Slim hulpje

Er komen steeds meer slimme manieren om veilig en snel te kunnen werken, ook voor de installateurs van zonnepanelen. Zo bestaan er drones met een warmtebeeldcamera. Deze kunnen snel achterhalen welke zonnepanelen defecten vertonen. En dat zou nog maar het begin kunnen zijn. Wat te denken van drones die zélf de panelen naar boven transporten en plaatsen? Nu nog toekomstmuziek, maar zeker een mooi plaatje om naartoe te werken.

Iedereen aan de drone?

Iemand die zeer zeker gelooft in de oneindige mogelijkheden van drones, is Norbert Stellaard (eigenaar van Drones4Experts en bestuurslid van DARPAS, de branchevereniging voor onbemande vliegtuigen, helikopters en multirotors). ‘Over vijf jaar heeft iedere energie-installateur een drone.’ Drones zijn snel populair aan het worden. Stellaard schat het aantal drones in Nederland momenteel op honderdduizend. In 2012 lag dat aantal nog op twintigduizend. Dat betekent een vervijfvoudiging binnen drie jaar. Veel eigenaren gebruiken een drone om foto’s en filmpjes te maken van het landschap.

‘Over vijf jaar heeft iedere energie-installateur een drone’

Inspectie

Er bestaan diverse toepassingen voor drones. Naast luchtfotografie worden drones gebruikt om containers in de haven van Rotterdam te scannen op drugscriminelen. Ook kunnen boeren met drones het nitraatgehalte meten boven hun land. Prorail zet drones in om wisselstoringen te kunnen achterhalen. Ook worden drones gebruikt om een gebied in kaart te brengen voor nieuwbouw of renovatie. Een bedrijf als Joulz gebruikt drones om elektriciteitsmasten te controleren.

Voorschriften

Van de honderdduizend drones in Nederland zijn er momenteel zo’n zestig exemplaren geregistreerd, schat Stellaard. Hij verwacht wel dat dit komende jaren verandert als de eisen voor het gebruik van drones worden aangescherpt. Voor het inspecteren van daken werkt het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) aan het verruimen van de ondergrenzen in de strenge voorschriften die zijn verbonden aan het gebruik van drones, zoals het gewicht. Stellaard: ‘Waarschijnlijk kunnen we met een drone van 1 kg inclusief camera zonder vergunning blijven vliegen.’

Terugverdienen

De aanschafprijs van een drone varieert van 800 euro tot wel 30.000 euro. Daarbovenop komen de kosten van de opleiding en de keuring van de drone. Gemiddeld bedraagt de investering 7.000 euro, schat Stellaard. Kan een installateur de drone wel terugverdienen? Stellaard denkt van wel: ‘Een installateur die regelmatig grote gebouwen moet inspecteren haalt de kosten er snel uit.’

Foto: Drone van het type Falcon 8 inspecteert een zonnepark (foto Asctec.de).

Techniek Nederland
Techniek Nederland
Adres: Bredewater 20, 2715 CA Zoetermeer
Website: https://www.technieknederland.nl/home
Social media: