Flexibel opereren dankzij Flex-OK

Flexibel opereren dankzij Flex-OK

  • Lees ook: Van personeelsrestaurant naar Intensive Care-afdeling

Bij Bergman Clinics in Rijswijk is door Interflow 1 van de 3 operatiekamers in recordtijd omgebouwd tot een Flex-OK. Hierdoor kunnen er in deze vestiging van de keten sinds 7 augustus ook orthopedische ingrepen plaatsvinden. Het hele traject is dankzij een speciale prefab-techniek in 9 weken gerealiseerd, een lange uitval van de OK is daarmee voorkomen.

Operatiekamers worden gedurende de exploitatieperiode van 25 tot 30 jaar verschillende malen aangepast of verbouwd. Gezien de snelheid waarmee nieuwe technieken op de OK beschikbaar worden, is de verwachting gerechtvaardigd dat benodigde aanpassingen steeds frequenter voor zullen komen. Het Flex-OK-concept van Interflow anticipeert op deze groeiende veranderbehoefte.

Dagelijks in gebruik

Bergman Clinics heeft sinds 2013 een kliniek in Rijswijk met 3 operatiekamers waar plastische en cosmetische chirurgie wordt uitgevoerd. Door de verbouwing zijn daar sinds 7 augustus 2017 ook orthopedische ingrepen aan toegevoegd.

In de vestiging van Bergman Clinics in Rijswijk kunnen consumenten voor een scala aan behandelingen terecht. Voor een deel van de behandelingen worden OK’s ingezet. De vestiging in Rijswijk heeft er 3, Interflow bouwde 1 hiervan om tot een Flex-OK. Omdat de 3 operatiekamers dagelijks in gebruik zijn was een lange uitval van 1 van de OK’s niet wenselijk. ‘De OK is in no-time verbouwd en we werken hier nu heel fijn’, stelt Tom Hogervorst, orthopedisch chirurg Bergman Clinics.

 Groter veilig werkoppervlak

Vrijdag 2 juni 2017 heeft Interflow het project in opdracht gekregen en op 4 augustus 2017 is alles gevalideerd opgeleverd. De OK is in deze periode vergroot van 37,1 naar 43,9 m2, daarnaast zijn onder andere de pendels en OK-lampen verplaatst, werd het bestaande plenum vervangen en is er een nieuwe luchtbehandelingskast geplaatst.

De Flex-OK kon in slechts 9 weken worden opgeleverd doordat de bouw van deze OK volgens Interflow gemiddeld 25 % minder bouwtijd kost. Dit is mogelijk doordat alle onderdelen van deze flexibele OK’s vooraf in de eigen fabriek worden geprefabriceerd. Hierbij worden de benodigde technische voorzieningen vooraf al volledig geïntegreerd in de bouwkundige elementen.

Detailfoto-Flex-OK-Bergman-Clinics

Flex-OK: efficiënt en veilig

In de OK in Rijswijk is ook de afzuiging aangepast. Binnen de Flex-OK wordt de lucht niet afgezogen in de onderhoeken van de OK, maar juist over twee volledige zijden, in de plint, op vloerniveau. Potentieel struikelgevaar en een gebrek aan overzicht op de OK zijn geminimaliseerd door techniek en gebruikersapparatuur in de wanden te integreren. Hierdoor kunnen de artsen werken in een omgeving die vrij is van draden.

Interflow
Interflow
Adres: De Stek 15, 1771 SP Wieringerwerf
Website: www.interflow.nl/
Social media: