Hightech neuro-angiokamer voor spoedeisende hulp HMC Westeinde

Hightech neuro-angiokamer voor spoedeisende hulp HMC Westeinde

  • Lees ook: Veiliger opereren dankzij radicaal nieuw OK-concept

Op 16 april vond de eerste operatie plaats in de gloednieuwe neuro-angiokamer van de locatie Westeinde van het Haaglanden Medisch Centrum. En dan te bedenken dat Strukton Worksphere in januari startte met de realisatie van de hightech voorziening voor de spoedeisende hulp. Een traject waar normaliter 5 tot 7 maanden voor staat.

Het HMC Westeinde in Den Haag beschikt sinds kort over de eerste ruimte met de Azurion neuro-angiotechnologie van Philips in Nederland. Deze techniek kenmerkt zich door een biplane: dubbele röntgenbogen waarmee – tegelijkertijd van verschillende kanten – de bloedvaten in beeld worden gebracht. Dit maakt het mogelijk om van patiënten met een acute beroerte snel een compleet 3D-beeld van hun bloedvaten te krijgen. Zodat de prognose na de behandeling sterk verbetert.

Technisch hoogstandje

Voor Strukton Worksphere betekende dit project in het Haaglanden Medisch Centrum een technisch hoogstandje waarbij in korte tijd zowel bouwkundige als installatietechnische aanpassingen moesten worden gerealiseerd. Uiteraard in nauwe samenwerking met de andere betrokken specialisten, zoals Philips voor de medische apparatuur.

Projectleider Mike van der Sar van Strukton Worksphere, vertelt: ‘De opbouw van de Philips-apparatuur vraagt al 4 weken. Normaliter is de ruimte waarin de Philips-engineers werken helemaal af en werken zij zonder contact met partijen zoals wij. Hier moesten we door de tijdsdruk letterlijk naast elkaar werken en gezamenlijk aansluiten.’

Intensieve voorbereiding

Naast de technische eisen die de apparatuur stelt, is de ruimte zelf bouwkundig en technisch ook het neusje van de zalm. De Philips-apparatuur vraagt om een speciaal frame wat wordt geïnstalleerd voordat bijvoorbeeld de luchtbehandeling erin komt. Echter, de tolerantie is slechts 5 mm vanaf de vloer.

Van der Sar: ‘Al die heel specifieke eisen vroegen een heel intensieve voorbereiding. Maar omdat het zo’n uniek project is, zien we dat echt als een extra uitdaging die we willen tackelen.’

MCH-Westeinde-neuro-angio-kamer-4

Loodwanden

Alle wanden zijn voorzien van 2 mm lood om straling in de ruimte te houden. Zelfs het luchtbehandelingssysteem is omkleed met loodplaten om aan de gewenste 2,70 m hoogte aan loodbekleding te komen. Ook de toegangsdeuren zijn van lood voorzien, wat zorgt voor een enorme toename van het gewicht. Daarom is ook de bouwkundige constructie aangepast met verstevigde wandprofielen.

Omdat de ruimte ook als operatiekamer wordt gebruikt, moet deze luchtdicht zijn en een overdruk kennen ten opzichte van de naastliggende ruimtes (conform de VCCN-richtlijn 10). Ook betekent dit: alle sparingen compleet lekdicht opleveren. Geen geringe opdracht binnen een bestaand gebouw. Vandaar dat elke dag weer gecontroleerd werd op eventuele lekken.

Spanningsverschillen

Installatietechnisch betekent het gebruik als operatiekamer ook dat in de ruimte spanningsverschillen toegelaten zijn van slechts 1 mV. Om dit te garanderen zit de elektrische installatie achter transformatoren. Daarbij vraagt de Philips-apparatuur een aanzienlijk vermogen, zodat ook de hoofdverdeler moest worden aangepast.

Ook moet de installatie achter noodstroom zitten, zodat de groepenstructuur een nieuwe indeling kreeg om groepen vrij te spelen.

MCH-Westeinde-neuro-angio-kamer-1

Gebruiksgemak

Het medisch personeel kan via een touchscreen paneel de ruimte ‘besturen’. Zo is het licht in te stellen, de temperatuur en de kleur van de verlichting. Het scherm geeft ook aan of de ruimte gebruiksklaar is, doordat allerlei meetsystemen hierop samenkomen.

Van der Sar kijkt met trots terug op het project: ‘De deadline was heel hard. Op 16 april zou de eerste operatie plaatsvinden. De laborant van dienst was al een jaar geleden ingeboekt. Op 12 april was de overdracht. Dan is er geen ruimte voor uitloop. Door de fijne samenwerking met de opdrachtgever, partners en Philips is het gelukt. HMC gaf ons de vrije hand om – binnen alle technische kaders – creatieve oplossingen te vinden.’

Levensreddend

Het resultaat van het project is een hypermoderne omgeving waar patiënten met ernstig letsel doeltreffend kunnen worden geholpen met de allernieuwste technieken. Op een Spoedeisende Hulp waar jaarlijks ruim 50.000 patiënten komen, gaat de neuro-angioruimte levens redden.

Van der Sar: ‘Het geeft een heel goed gevoel hieraan bij te dragen. Het is mooi als je als team iets neerzet wat een ongelooflijk verschil gaat maken in het leven van mensen.’

Strukton Worksphere
Strukton Worksphere
Adres: Westkanaaldijk 2, 3542 DA Utrecht
Website: www.struktonworksphere.nl/
Social media: