‘Concurrenten’ werkten als 1 team aan Erasmus MC

‘Concurrenten’ werkten als 1 team aan Erasmus MC

  • Lees ook: HollandPTC: BIM en prefab voor superveilige protonenkliniek

Een lange bouwperiode nadert zijn eind: het nieuwe Erasmus Medisch Centrum, waarvan de bouw in 2009 begon, wordt medio mei volledig in gebruik genomen. Verantwoordelijk voor de technische installaties in de nieuwbouw is de Installatiecombinatie, afgekort IEBU. IEBU is gevormd uit ULC Groep en BAM Bouw en Techniek en speciaal voor het nieuwe Erasmus MC in het leven geroepen. Normaliter concurrenten, nu één geolied team met een gezamenlijk doel.

‘Het was een uitdaging om een team te vormen van twee bedrijven die én elkaars concurrent zijn én hun eigen cultuur hebben’, vertelt projectdirecteur Jan Langelaar. ‘Maar die cultuurverschillen waren na 1 jaar wel weg. Inmiddels heeft IEBU zélf een eigen cultuur.’ IEBU werkt volledig autonoom en rapporteert alleen aan de aandeelhouders.

Langelaar legt uit hoe IEBU is gevormd: ‘We hebben vanaf de start in 2009 met het hele voorbereidingsteam in een pand in Utrecht gezeten. Daarnaast spraken we direct af dat we geen gedwongen winkelnering zouden doen. We waren niet verplicht om, als het bijvoorbeeld om een sprinkler ging, dat perse bij BAM uit te besteden en sanitair bij ULC.’

‘Verder hebben we vanaf het begin mensen ingezet op basis van hun talenten. Iedereen moest solliciteren, want mensen moesten passen in het plaatje van IEBU en onafhankelijk kunnen denken.’ In de hoogtijdagen bestond het voorbereidingsteam van IEBU uit 53 fulltimers. Op de bouwplaats in Rotterdam waren er pieken met 450 man, inclusief de inzet van onderaannemers.

Geïntegreerde disciplines

Niet alleen ‘de muurtjes’ tussen BAM- en ULC-medewerkers zijn verdwenen binnen IEBU, dat geldt ook voor muren tussen disciplines. Langelaar: ‘Heel vaak hebben projecten een W- en E-component, en is er een wereld van verschil in hoe ze het project aanvliegen.’

Bij de Installatiecombinatie zitten mensen van W en E door elkaar. IEBU heeft één centrale planner die de planningen maakt voor zowel W, E als meet- en regeltechniek. Ook hebben ze één kwaliteitsdienst die de disciplines bewaakt.

Geinterviewden-in-de-gang

Erasmus MC vol techniek

IEBU kent onder meer specialisten in zwakstroom, toegangscontrole, brandveiligheid en middenspanning, sprinklerinstallaties, klimaatinstallaties, sanitair en bodemenergie. Op iedere vierkante meter in het ziekenhuis is specifieke techniek verwerkt en het gebouw barst van de innovatieve technieken.

Het hart van de technische installaties is te vinden op de 7e, 13e, en 30ste verdieping, waarbij het op de 7e zelfs de complete verdieping in beslag neemt. Het nieuwe academisch centrum heeft een vloeroppervlakte van 210.000 m2, waaronder onder meer een OK-complex van 9.000 m2 en 15.000 m2 aan laboratoria.

Samen voor het project

‘Bij IEBU heeft iedereen een bijna onvoorwaardelijk commitment aan het gezamenlijke proces’, vertelt Langelaar. ‘Omdat we kijken naar iemands competenties en mensen voor vol aanzien, voelt iedereen zich betrokken.’

Projectleider Gabe Westra vult aan: ‘Als we vanuit Utrecht naar Rotterdam gaan, maakt het niet uit of ik de werkkoffer van Jan in de kofferbak leg of de mijne. Het moet toch allemaal naar Rotterdam die dag. Bij IEBU heerst de instelling: ‘Dit is voor het project’.’ Langelaar: ‘We staan verder erg open voor ieders ideeën. We nemen ze altijd zeer serieus in overweging.’

Bouw-nieuw-Erasmus-MC

Het Erasmus MC heeft sinds december 2017 de sleutel van het nieuwe academisch ziekenhuis. De verhuizing, nu in de voorbereidingsfase, vindt naar verwachting medio mei plaats. Omdat het bouwproject dan is afgerond, betekent dat het einde van de Installatiecombinatie. ‘Dat wordt even afkicken’, zegt Jan Langelaar.

ULC Installatietechniek
ULC Installatietechniek
Adres: Labradordreef 18, 3565 AN Utrecht
Website: www.ulcgroep.nl/
Social media:
BAM Bouw en Techniek
BAM Bouw en Techniek
Adres: Runnenburg 13, 3981 AZ Bunnik
Website: www.bambouwentechniek.nl/
Social media: