Nieuw Erasmus MC: van top tot teen gevuld met techniek

Nieuw Erasmus MC: van top tot teen gevuld met techniek

  • Lees ook: ‘Concurrenten’ werkten als 1 team aan Erasmus MC

Het Erasmus Medisch Centrum heeft na een intensieve bouwperiode van bijna 10 jaar het nieuwe gebouw in gebruik genomen. Het Rotterdamse ziekenhuis is leidend in innovaties voor gezondheid en zorg. Die focus op innovatie is terug te vinden in alle technische installaties. Elke vierkante meter van het nieuwe ziekenhuis staat bol van de techniek.

Het nieuwe Erasmus MC in Rotterdam werd na een aantal intensieve bouwjaren op 18 mei in gebruik genomen. Bij het ziekenhuis ligt de focus op innovatie; dit is terug te zien aan technische installaties in de nieuwbouw. De techniek begint al onder de grond: bij de wko-installatie van 5 bronparen. Daarboven, in de kelder, bevinden zich 12 stralingsbunkers.

Een paar verdiepingen hoger zijn onderdrukkamers gerealiseerd, voor patiënten die een potentiële besmettingsbron vormen voor hun omgeving. Vanwege die onderdruk kan gecontamineerde lucht uit de kamer geen andere ruimtes bereiken. Voor patiënten die juist zélf extra bescherming nodig hebben, zijn overdrukkamers gecreëerd.

OK-complex met grensverleggende faciliteiten

Op de 6e verdieping van het nieuwe ziekenhuis ligt het OK-complex van zo’n 9.000 m². De bijbehorende centrale sterilisatieafdeling is de grootste van Nederland. Van de 26 operatiekamers zijn er 2 ingericht als hybride OK. Daar zijn innovatieve beeldtechnieken te gebruiken en verschillende specialisten kunnen gelijktijdig aan het werk.

Verder zijn er 4 interventiekamers: ‘spoedoperatiekamers’ die via een lift in directe verbinding staan met de ambulance-parkeerplaats. En er is een OK met loodwanden, waar operaties met stralingsbronnen plaatsvinden.

Het technische kloppend hart

Delen van de begane grond en de 13e verdieping en de héle 7e verdieping zijn het domein van de technische dienst. Geen arts of patiënt zal er ooit komen. Vooral de 7e etage wordt gezien als het technische kloppend hart.

Waterleidingen, elektra, koel- en luchtbehandelingsinstallaties, voorzieningen voor medische gassen, een gigantisch stelsel aan buizenpostinstallaties voor bijvoorbeeld medicijnen en monsters, transformatoren en SER-ruimtes voor alle hardware.

Bescherming tegen straling

Verantwoordelijk voor alle technische installaties is IEBU, een team opgebouwd uit mensen van ULC Groep en BAM Bouw en Techniek. Gabe Westra, projectleider WT bij IEBU: ‘Op de 7e is nog een redelijke wandelroute door alle techniek heen, maar het zit heel erg vol. Zo moeten bijvoorbeeld op één locatie 28 buizen van de buizenpost een bochtje om.’

Omdat het academisch ziekenhuis alle typen behandeling uitvoert, komt ook qua techniek vrijwel alles voor in het Erasmus MC, vertelt Westra. ‘Neem alleen al de OK waar met stralingsbronnen wordt gewerkt. De kast van het ventilatiesysteem van die OK staat een verdieping hoger, op de 7e. De ventilatiedoorvoeringen zijn afgeschermd met een loden omkasting met een luik van 40 kg voor het inspecteren van de brandklep in de vloer. De afscherming op de technische laag is om de technische dienst te beschermen tegen de straling.’

Tablet op elke kamer

Een verdieping daarboven, op de 8e, zijn daktuinen aangelegd van bijna 3.000 m2 groot. Ze zijn vrij toegankelijk voor patiënten en bezoekers. Zelfs op het dak van het ziekenhuis wordt nog techniek toegepast: daar liggen sedumdaken voor extra opvangcapaciteit van regenwater.

Het ziekenhuis heeft maar liefst 522 eenpersoonskamers ter beschikking voor patiënten. Deze is onder andere voorzien van een tablet, zodat patiënten zelf de regie hebben over bijvoorbeeld de televisie, telefoon en de sfeer en temperatuur in de kamer.

Lees ook de 2 eerder verschenen artikelen over de nieuwbouw van het Erasmus MC:
‘Concurrenten’ werkten als 1 team aan nieuw Erasmus MC
Noodstroom optimaal benut dankzij monitoringssysteem

ULC Installatietechniek
ULC Installatietechniek
Adres: Labradordreef 18, 3565 AN Utrecht
Website: www.ulcgroep.nl/
Social media:
BAM Bouw en Techniek
BAM Bouw en Techniek
Adres: Runnenburg 13, 3981 AZ Bunnik
Website: www.bambouwentechniek.nl/
Social media: