Veiliger opereren dankzij radicaal nieuw OK-concept

Veiliger opereren dankzij radicaal nieuw OK-concept

  • Lees ook: Flexibel opereren dankzij Flex-OK

Veiliger, eenvoudiger, efficiënter en effectiever opereren in een OK, met minder kans op infecties of menselijke fouten. En dat terwijl voor patiënten en het operatieteam het comfort toeneemt? Het kan écht. In Nijmegen krijgt de Sint Maartenskliniek als eerste ziekenhuis in Nederland een compleet nieuw concept voor OK’s.

De eerste paal voor de nieuwbouw van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen werd op 19 februari 2018 geslagen, eind 2019 worden naar verwachting de eerste operaties in de nieuwe OK’s uitgevoerd.

Bij de Sint Maartenskliniek draait alles om de menselijke beweging. Het gespecialiseerde ziekenhuis is in Nederland en Europa toonaangevend in de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging, via de kernspecialismen orthopedie, reumatologie, revalidatiegeneeskunde en pijnbestrijding.

OK-complex en verpleegafdelingen

Om patiënten ook in de toekomst goede zorg te bieden, is Unica – dat zowel de E- als de W-installaties realiseert – samen met Optimus en bouwpartners Carebuilders en Rooms For Care geselecteerd om de vervangende nieuwbouw te realiseren.

De nieuwbouw omvat niet alleen een OK-complex en verpleegafdelingen voor dwarslaesie- en neurologiepatiënten, maar ook een revalidatieafdeling met onder andere een Loop Expertise Centrum.

Geïntegreerde verlichting

Bijzonder aan de nieuwbouw is het compleet nieuwe concept voor operatiekamers met als doel om de risico’s uit de OK te weren. De Amerikaanse neurochirurg John Mangiardi, de oprichter van Optimus, stoorde zich jarenlang aan de risico’s en het gebrek aan comfort in operatiekamers.

Voor dit concept leende hij het idee voor de belichting van de theaterwereld. In plaats van pendels met lampen die je tijdens een operatie telkens moet verplaatsen, zit de verlichting nu volledig geïntegreerd in het plafond. De chirurg heeft op deze manier altijd het beste licht. Ook is er geen gevaar meer van mogelijk neerdwarrelende stofdeeltjes als een pendel wordt bewogen.

Nieuw-concept-OK's-Nijmegen

Veilig en steriel

De kans op infecties wordt geminimaliseerd door de ontsmetting met ozon. Een concept dat nog niet eerder in een Nederlandse OK is toegepast. De wanden van de OK’s zijn bovendien vermengd met kleine metaaldeeltjes, waardoor bacteriën en schimmels worden afgestoten.

Een innovatief luchtbehandelingssysteem van fabrikant Opragon brengt het infectierisico verder omlaag en zorgt voor een aangenamere temperatuur voor de patiënt en het operatieteam. Ook het gebruik van gekleurd licht en de opgeruimde uitstraling van de OK’s dragen bij aan een prettiger sfeer voor de patiënt en het operatieteam.

Sint-Maartenskliniek-buitenzijde-nieuwe-OK

Hoteluitstraling

Omdat revalidanten veelal voor een langere periode in de Sint Maartenskliniek verblijven, krijgen de verpleegafdelingen bijna de uitstraling van een hotel. Alle ruimtes worden zorgvuldig ingedeeld, prikkelarm en ondersteunen een geleidelijke overgang van privéruimten naar openbare ruimten.

Bekijk hier een virtuele rondleiding door de nieuwbouw.

Unica
Unica
Adres: De Wel 15, 3871 MT Hoevelaken
Website: https://www.unica.nl/
Social media: