Noodstroom optimaal benut dankzij uniek monitoringssysteem

Noodstroom optimaal benut dankzij uniek monitoringssysteem

  • Lees ook: ‘Concurrenten’ werkten als 1 team aan Erasmus MC

Voor een ziekenhuis is noodstroom letterlijk van levensbelang. Het Erasmus MC is het eerste Nederlandse ziekenhuis met een zeer geavanceerd Energie Management en Controle Systeem (EMCS). Dat monitort het energiegebruik van alle afnemers in het ziekenhuis 24 uur per dag. Op basis van die metingen bepaalt het EMCS hoe de noodstroomvoorziening moet worden ingezet als de spanning uitvalt.

Het nieuwe Erasmus MC in Rotterdam, dat in mei na een lange bouwperiode in gebruik wordt genomen, heeft 6 aggregaten die de installaties in geval van spanningsuitval voorzien van energie. Samen kunnen zij 10 MVA aan noodstroomvermogen leveren.

Dat is minder dan de capaciteit van de netaansluiting, waardoor bij calamiteiten niet alle voorzieningen kunnen worden ingeschakeld. Het unieke van het EMCS in het Erasmus MC is dat de beschikbare noodstroom veel efficiënter kan worden ingezet dan de reguliere besturingssystemen, zodat de noodstroom optimaal wordt benut.

Prioriteiten stellen

De voorzieningen in het academisch ziekenhuis zijn ingedeeld in ‘preferenties’: een volgorde van belangrijkheid. Er zijn zo’n 30 preferenties gedefinieerd. De afnemers met de hoogste prioriteit, zoals vluchtwegverlichting, operatiekamers en de afdeling Intensive Care, worden het eerst van noodstroom voorzien.

Verkoeveringsruimte-Erasmus-MC noodstroom

De preferentiestappen worden doorlopen afhankelijk van de energievraag in het ziekenhuis en de hoeveelheid beschikbare noodstroomvermogen. Het aantal preferentiestappen tijdens noodstroombedrijf ligt onder meer aan het tijdstip. In het weekend of ’s nachts zijn er minder medische processen aan de gang die elektriciteit nodig hebben dan overdag. Daarom kunnen er in die ‘rustige’ momenten meer voorzieningen worden bijgeschakeld.

Inschakelen binnen 15 seconden

In 2013 heeft IEBU, verantwoordelijk voor alle technische installaties in de nieuwbouw van het ziekenhuis, de noodstroominstallatie opgeleverd voor de 1e bouwfase. Maar 2 jaar later bleek dat er, door verdere ontwikkelingen in het Erasmus MC, meer noodstroomvermogen nodig was om binnen 15 seconden te kunnen inschakelen.

De noodstroomvoorziening moet in een ziekenhuis volgens de wet binnen 15 seconden zijn ingeschakeld als de stroom uitvalt, in verband met het inschakelen van de nood-/vluchtwegverlichting.

Enorme uitdaging noodstroom

Samen met het Erasmus MC, adviseurs en leveranciers ontwikkelde IEBU een plan om alle 6 generatoren tegelijk te laten opstarten. Dit gaat volgens de speciale procedure ‘dead bus synchronizing’ in plaats van traditionele synchronisatie. Dat houdt in het kort in dat alle aggregaten worden opgestart met de vermogensschakelaars gesloten. Verder is er een overzicht gemaakt van alle mogelijke bedrijfstoestanden die in het ziekenhuis kunnen plaatsvinden.

Bouwplaats Erasmus MC noodstroom artikel

Het speciaal hiervoor geformeerde bouwteam moest rekening houden met allerlei randvoorwaarden. Zo moest er tijdens het ombouwen van de noodstroominstallatie altijd voldoende noodstroomcapaciteit beschikbaar zijn mocht er onverhoopt echt netuitval plaatsvinden. Voor IEBU was het een enorme uitdaging.

Spannende testen

Het plan waarbij de 6 aggregaten tegelijk opstarten en binnen 15 seconden noodstroom kunnen leveren, moest uiteraard worden getest. Daarom is de installatie op schaal opgebouwd bij leverancier Brinkmann & Niemeijer in Twello. ‘We hebben de ‘dead bus synchronizing’ procedure twee dagen uitvoerig getest’, vertelt Jan-Hendrik van Delft, projectmanager van IEBU.

‘We hebben in Twello een testopstelling opgesteld met 5 generatoren. Maar de ultieme beproeving was in november 2017, toen we de procedure in combinatie met het EMCS twee keer gingen testen in het Erasmus MC zelf. Stedin schakelde voor de test tijdelijk alle hoogspanning van het net af. De afdeling Spoedeisende Hulp zat daardoor ook even zonder stroom, dus het was erg spannend. Gelukkig liet het EMCS de eerste noodaggregaten al binnen 12 seconden aanspringen.’

Overigens hebben cruciale afnemers zoals apparatuur voor hartbewaking en afnemers in de OK’s ook een batterij als back-up. Die gaan daardoor nooit uit.

BAM Bouw en Techniek
BAM Bouw en Techniek
Adres: Runnenburg 13, 3981 AZ Bunnik
Website: www.bambouwentechniek.nl/
Social media:
ULC Installatietechniek
ULC Installatietechniek
Adres: Labradordreef 18, 3565 AN Utrecht
Website: www.ulcgroep.nl/
Social media: