Droom komt uit met opening Prinses Máxima Centrum

Droom komt uit met opening Prinses Máxima Centrum

  • Lees ook: Uitbreiding voor Villa Pardoes

Eindelijk was het dan zo ver: begin juni werd in Utrecht het nieuwe Prinses Máxima Centrum geopend. Uiteraard door de koningin zelf. En met reden, want voor het eerst is er 1 centrum in Nederland waar alle expertise over kinderkanker samenkomt. Het is hiermee ook het grootste in Europa.

Jaarlijks krijgen 600 kinderen in Nederland de diagnose kanker. Hiervan overlijdt nog steeds 1 op de 4 kinderen. Tot voor kort werden deze kinderen behandeld op 7 verschillende plaatsen in Nederland. Het was dan ook een grote wens om alle expertise onder 1 dak te brengen, zodat kennis beter wordt gedeeld en onderzoek minder verspreid plaatsvindt.

Voor de opening mochten enkele patiëntjes vragen stellen en alvast een kijkje nemen. Dit is wat ze ervan vonden:

Met de opening van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, is begin juni deze wens in vervulling gegaan. Het is hiermee het grootste in kinderoncologie gespecialiseerde ziekenhuis in Europa.

Gekoppeld research- en zorggebouw

Het nieuwe centrum ligt direct naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMC Utrecht en is een gekoppeld research- en zorggebouw van ongeveer 46.500 m2. Het herbergt verschillende specialistische functies: zorg, behandeling, wetenschappelijk onderzoek en onderwijsfaciliteiten.

Via een door MedicomZes gebouwde brugverbinding staan de centra met elkaar in verbinding. Het researchgebouw omvat een inpandige parkeergarage en verschillende laboratoria en onderzoeksruimten. Het zorggebouw bestaat onder andere uit poliklinieken, sport- en onderwijsruimten en een grote openbare ontmoetingsruimte.

Ouder- en kindkamers

Helemaal in lijn met de visie van het Prinses Máxima Centrum worden de gezinnen en de ontwikkeling van de kinderen centraal gesteld in het gebouw. Dit begint al bij de aanmeldbalie. Hier is een verhoging is aangebracht zodat zelfs de allerkleinsten kunnen zien wat er gebeurt.

Ook is er een bijzonder type beddenkamer ontwikkeld: 85 ouder-kindeenheden (OKE) waarin kinderen én ouders een eigen slaap- en verblijfsruimte hebben. Slaapt het kind, dan kunnen de ouders de tussendeur dichtschuiven. Via een raam in de deur is contact echter altijd mogelijk. De OKE’s hebben ook allemaal een eigen balkon met zitje.

‘Een topprestatie’

HOMIJ Technische Installaties was onder de naam Pro Liberis samen met Kropman Installatietechniek en Visser & Smit Bouw verantwoordelijk voor de uitvoering van de nieuwbouw. Na de gunning in juni 2015 werd door hen eerst een technisch ontwerp uitgewerkt. In november 2015 leidde dit tot de gunning van fase 2: de realisatie.

‘We hopen dat hier grote stappen gezet gaan worden op het gebied van kinderoncologie’

De ruwbouw werd in een jaar gerealiseerd en op 18 mei 2018 was het hele centrum operationeel. 5 juni werd het officieel geopend door koniging Máxima. Een woordvoerder van HOMIJ vertelt: ‘Je zou de realisatie een behoorlijke prestatie kunnen noemen. Maar hier past ons nederigheid. Want wat daar nu gebeurt, elke dag: dat is met recht een topprestatie.

Gelijkmatiger Klimaat

In het nieuwe ziekenhuis wordt het binnenklimaat geregeld via toevoer vanuit de vloer, het plafond en de lucht. Dat is vrij ongebruikelijk, maar het voorkomt tochtverschijnselen en koudeval. De benodigde warmte komt van een wko-installatie met 4 bronnen.

Ook is er een watermistinstallatie in plaats van een sprinklersysteem geïnstalleerd. Bij calamiteiten zet deze installatie een ruimte korte tijd in een waternevel, waardoor de schade beperkt blijft. Een andere unieke installatie is de betijtank. Afvalwater dat radioactief is door cytostatica of douchewater wordt hierin opgevangen en mag betijen. Hierdoor neemt de radioactiviteit af en kan het water op een normale manier worden geloosd.

Sleuteloverdracht-Prinses-Maxima-Centrum

HOMIJ hoopt samen de samenwerkende partners dat er in het Prinses Máxima Centrum grote stappen gezet gaan worden op het gebied van kinderoncologie.

 

HOMIJ Technische Installaties
HOMIJ Technische Installaties
Adres: Lange Dreef 7, 4131 NJ Vianen
Website: https://www.homij.nl/
Social media: